Ons advies over gezond zwanger

Gezond leven is belangrijk, zeker als je zwanger bent. De manier waarop je leeft, eet en beweegt kan invloed hebben op de ontwikkeling van je kind.

Gezonde voeding tijdens zwangerschap

Probeer een gezonde en gevarieerde voeding na te streven in de zwangerschap. Denk aan de schijf van vijf en eet indien mogelijk zoveel mogelijk vers. Je hoeft niet voor 2 te gaan eten, maar je hebt wel extra voedingsstoffen nodig. Wat in ieder geval belangrijk is om te weten is dat je de volgende voedingswaren beter kunt vermijden:

  • Rauw vlees zoals filet americain, half doorbakken biefstuk/tartaar, rosbief etc.
  • Rauwe vis zoals gerookte zalm
  • Rauwe eieren
  • Leverproducten
  • Verse (onverhitte) melk. Die je bij de supermarkt haalt mag wel.

Op de website van het Voedingscentrum kun je verder lezen wat je nodig hebt qua voeding en wat je beter kunt vermijden. 

Meer info op www.voedingscentrum.nl

Zwanger en misselijkheid 

Soms is het lastig om een goede voeding na te streven. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij hevige misselijkheid of verminderde eetlust. Als dit kortdurend is kan dit geen kwaad voor het kindje, wanneer je langer dan 2 dagen niets kunt binnenhouden dan neem gerust contact met ons op.
Eventueel kan het verstandig zijn om met een gynaecoloog of diëtiste te overleggen. Hiervoor heb je geen verwijzing nodig.

Tips bij hevige misselijkheid

  • Probeer niet tegen je gevoel in te eten omdat je graag goed wil eten voor de ontwikkeling van je kindje. Je lichaam heeft reserve om even een mindere voedingsinname te doorstaan. Eet waar je zin in hebt. Alles wat je binnen kunt houden is meegenomen.
  • Probeer verschillende voedingsmiddelen uit, misschien valt koud eten beter dan een warme maaltijd. Of lukt een waterijsje wel en glas water niet.
  • Door de geuren kan eten je al tegen gaan staan. Laat door iemand anders je eten bereiden waardoor je wellicht beter kunt eten.
  • Beter is om verdeeld over de dag kleine hoeveelheden te eten dan 3x een gewone maaltijd. Te veel eten kan misselijkheid verergeren terwijl met kleine porties het waarschijnlijk beter te onderdrukken is.
  • Als het lukt neem zwangerschapsvitaminen.

Meer info op www.deverloskundige.nl 

Bewegen tijdens zwangerschap

Het is goed om tijdens de zwangerschap minimaal een half uur per dag te bewegen. Dit kan in de vorm van wandelen, fietsen, zwemmen etc. Als je voor de zwangerschap een sport beoefende kun je hier tijdens de zwangerschap gewoon mee doorgaan. Luister hierbij goed naar je lichaam.

Als je klachten krijgt en erg moe van wordt pas dan je tempo aan. Overleg met je trainer of coach wat goed is om te blijven doen. Als je een sport beoefent waarbij er een kans bestaat dat je harder in contact komt met mede sporters of kunt vallen, dan kun je deze beter vermijden of op een andere manier gaan beoefenen (bijv. geen wedstrijden meer).

Roken tijdens zwangerschap

Wij begrijpen dat, ondanks het besef dat roken zeer schadelijk voor de ontwikkeling van je kindje is, het stoppen met roken moeilijk is. In sigaretten zitten stoffen (nicotine en koolmonoxide) die de werking van de placenta kunnen verminderen. Er gaat dan minder zuurstof en voedingstoevoer naar je kindje. Als je stopt met roken dan heb je:

  • Minder kans op een miskraam
  • Minder kans op aangeboren afwijkingen of problemen met groei/ontwikkeling van je kindje
  • Minder kans op een vroeggeboorte
  • Minder kans op wiegendood dan als je rookt
  • Minder kans op luchtwegproblemen, oorontstekingen en verkoudheden van je kindje dan als je rookt.

Ons advies is probeer te stoppen met roken. Vermijd rokerige ruimtes. Vraag gerust naar meer informatie hoe dat je kunt stoppen met roken en we kunnen ook bespreken hoe wij je kunnen ondersteunen.

Meer over rookvrij zwanger zijn

Alcohol tijdens zwangerschap

Zoals je vast weet wordt het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap ten zeerste afgeraden. Wil je alle risico's uitsluiten, dan is de veiligste keuze om te stoppen met drinken vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden. Dit geldt niet alleen voor de vrouw, maar ook voor de man.

Alcohol heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van je kindje. Naast bijvoorbeeld een groeiachterstand, kan een kind ook gedragsproblemen en lichamelijke afwijkingen hebben.
Eén van de ernstigste gevolgen van het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap is het FAS Syndroom (Foetaal Alcoholsyndroom). Kindjes die geboren worden met het FAS syndroom kan beschadigingen hebben aan het centrale zenuwstelsel, nieren en hart.

Ons advies is om niet te drinken voor en tijdens je zwangerschap.

Meer over alcoholvrij zwanger zijn

© Verloskundige praktijk Venray 2025
Created by