Praktijk: 06 22 72 29 96

Na de kraamperiode

Ongeveer een week geleden zijn jullie ouders geworden. In de afgelopen week is er aandacht geweest voor het herstel van de moeder, de verzorging van de baby, ondersteuning bij de voeding van de baby en uiteraard het emotioneel welbevinden van de ouders. Bij de een verloopt alles heel goed en de ander merkt dat de verantwoordelijkheid van een baby, het wennen aan een nieuw leven en het herstellen van de bevalling best pittig kan zijn.

Hoe lang duurt de kraamtijd?

De kraamtijd duurt ongeveer 6 weken. In deze periode herstellen de meeste vrouwen goed van de lichamelijke klachten. Het ontzwangeren duurt ongeveer 9 maanden. In deze periode herstelt het lichaam zich naar de situatie van voor de zwangerschap. Door dit herstel de tijd te geven kom je weer in balans en kun jullie samen een nieuw ritme opbouwen.

Controle na bevalling

Bij het afsluiten van het kraambed plannen we een nacontrole in 6 weken na de bevalling. De controle is vaak bij degene die je begeleid heeft bij de bevalling of in overleg bij een andere collega. We bespreken dan hoe de afgelopen 6 weken zijn verlopen, bespreken je lichamelijke en emotionele herstel, we beantwoorden nog vragen over de bevalling en we bespreken anticonceptie. Mocht je na deze periode behoefte hebben aan extra ondersteuning, bijvoorbeeld omdat je klachten blijft houden of moeite hebt met bepaalde emoties dan neem gerust contact op met ons of met je huisarts op. Of wellicht zou je graag in contact komen met een psycholoog of coach die je extra kan ondersteunen/begeleiden.

Consultatiebureau

In de kraamweek zal de verpleegkundige van het consultatiebureau al een afspraak met jullie plannen voor een huisbezoek binnen 2 weken na de geboorte van jullie kindje. Zij heeft dan al een overdracht van ons gehad over hoe de zwangerschap en bevalling verlopen zijn. Op de laatste dag van het kraambed vult de kraamverzorgende samen met jullie een overdrachtsformulier in voor het consultatiebureau. Bij het huisbezoek zal de wijkverpleegkundige een intake bij jullie doen en zal zij verder uitleg geven over de werkwijze van het consultatiebureau Bij het consultatiebureau kun onder andere je terecht voor:

  • Adviezen over voeding
  • Gewichtscontrole en groeicontrole van je kindje
  • Adviezen over opvoeding/ouderschap
© Verloskundige praktijk Venray 2024
Created by