Praktijk: 06 22 72 29 96

Echo in de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap worden verschillende echo’s aangeboden en zo nodig worden er extra echo’s gemaakt op medische indicatie. Daarnaast bieden we ook de mogelijkheid om een pretecho of extra echo te laten maken. Hiervoor vragen we een vergoeding. In onze praktijk heeft iedereen de opleiding gedaan tot echoscopiste en staan we ook geregistreerd in het echoregister van de KNOV. Verloskundige praktijk Venray heeft een eigen echoapparaat, zodat we de echo’s tijdens de reguliere spreekuren kunnen maken.

Vroege echo 7 weken

De vroege echo is bedoeld om vast te stellen of het hartje klopt van het vruchtje. Ook kunnen wij bij deze echo zien of er één kindje in de baarmoeder zit, of dat er sprake is van een meerling. Je mag gebruik maken van de vroege echo, maar dat hoeft niet. We bespreken samen waar de behoefte ligt als je je aanmeldt voor de eerste afspraak. Soms kan het zijn dat de baarmoeder nog niet goed in beeld te brengen is met de uitwendige echo. In overleg met jou kunnen we dan een inwendige echo maken. Als bij de vroege echo een mooi kloppend hartje te zien is, wordt de kans op een miskraam minder groot, maar er blijft altijd een kleine kans dat er alsnog een miskraam ontstaat. De vroege echo maken we bij voorkeur rond 7 weken zwangerschap.

Termijnecho 10-12 weken

De termijnecho vindt plaats bij ongeveer 10-11 weken zwangerschap. We bepalen dan aan de hand van het meten van de lengte van de baby, de hoofd-stuit lengte, wanneer de uitgetelde datum is. Deze datum wordt de rest van de zwangerschap aangehouden.  

Groeiecho 28-32 weken

We kunnen bij ons in de praktijk ook zelf de groeiecho’s maken. Aranka en Michelle zijn hiervoor opgeleid. Als er een indicatie voor een groeiecho is zal bij één van hen de afspraak worden gepland. Dit gebeurt meestal tussen 28 en 32 weken zwangerschap, soms ook bij 36 weken. Een indicatie kan zijn dat je buik klein is voor de duur van de zwangerschap, je vorige kindje klein was of als je een BMI van 30 of hoger hebt.

Liggingsecho 35-37 weken

Tussen 35 en 37 weken kunnen we ook een liggingsecho maken. Dit is om te bevestigen of dat het kindje in hoofdligging ligt. 

Pretecho in Venray

Als je nieuwsgierig bent naar het kindje of het geslacht wilt weten kun je bij onze praktijk in Venray een afspraak maken om een echo te maken bij 16-17 weken. We kunnen dan met zekerheid het geslacht vaststellen en we kijken natuurlijk ook naar jullie kindje. Een extra 2D echo kan ook altijd gepland worden. We plannen hiervoor extra tijd in en vragen hier een bijdrage voor. Deze echo wordt niet vergoedt door de verzekering. 

© Verloskundige praktijk Venray 2024
Created by