Praktijk: 06 22 72 29 96

Na de bevalling

Je bent net bevallen, je kindje is er! Het genieten kan beginnen, maar het is ook zeker bijkomen van de bevalling. Gelukkig hoeven jullie nog nergens aan te denken en zijn wij er, de kraamverzorgende of soms de verpleegkundige van het ziekenhuis om je de komende periode te begeleiden.

Vloeien

Direct na de bevalling kun je even wat ruimer vloeien dan een menstruatie, dit is normaal. Samen met de kraamverzorgende/verpleegkundigen houden we dit in de gaten. Wanneer een kraamverband binnen een half uur volledig doordrenkt is met bloed, moet je de verloskundige bellen indien zij niet meer aanwezig is. De eerste dagen na de bevalling kun je stolsels verliezen (soms zo groot als een sinaasappel ), dit is normaal. Het bloedverlies kan ongeveer tot 6 weken na de bevalling aanhouden.

Plassen

Het is belangrijk om binnen zes uur na de bevalling geplast te hebben. In het begin kun je geen of minder aandrang hebben, regelmatig proberen te plassen is belangrijk (iedere 3 uur). Een lege blaas voorkomt onnodig ruim bloedverlies. Als je voor het eerst naar het toilet gaat, zorg dat je niet alleen gaat, je kunt misschien flauwvallen door het bloedverlies wat je gehad hebt. Als het niet lukt om binnen zes uur te plassen zal de kraamverzorgende contact met ons opnemen.

De eerste dagen na de bevalling kun je een branderig gevoel hebben bij het plassen. Deze klachten kunnen worden verminderd door tijdens het plassen te spoelen met water, bijv met een spoelbeker of onder de douche te sproeien met de douchekop.

Naweeën

Na de bevalling kun je last hebben van naweeën. Je mag hier gerust paracetamol voor nemen. Je mag 6 keer 500 mg paracetamol per vierentwintig uur.

Borstvoeding

De baby geeft na de geboorte vanzelf aan wanneer hij wil drinken. Je ziet dan vaak dat het alerter wordt, gaat zoeken, smakken of zuigen op de handjes. Dit is het juiste moment om het kind aan te leggen. We proberen er naar te streven om het kindje binnen een uur na de geboorte aan te leggen. Soms lukt dit niet doordat medisch handelen op dat moment belangrijker is. Indien je kindje de eerste 24 uur niet wil drinken is dit niet erg. Pasgeborenen moeten ook bijkomen van de bevalling en kunnen misselijk zijn. Wel belangrijk is om de borst te blijven aanbieden om de 2-3 uur met minimaal 1 nachtvoeding de eerste dagen.

Flesvoeding

De baby mag de eerste dag ongeveer om de drie uur een flesje met 10-15 cc voeding drinken. Op de verpakking staat hoe dit klaargemaakt moet worden. Meestal zijn baby’s de eerste 24 uur misselijk en is het niet nodig om ongerust te worden als ze niet willen drinken.

Meer lezen over na de bevalling?

© Verloskundige praktijk Venray 2024
Created by