Praktijk: 06 22 72 29 96

Begin van de bevalling

Iedere vrouw en partner ervaren de geboorte van hun kindje anders. Iedere bevalling is bijzonder, maar ook spannend. Als de zwangerschap goed verloopt mag je tussen 37 en 42 weken zwangerschap onder begeleiding van de verloskundige bevallen. Jij en je partner mogen zelf kiezen waar je gaat bevallen. We bespreken tijdens de zwangerschap waar je op moet letten en wanneer het belangrijk is dat je ons belt.

Wanneer begint de bevalling?

Het is niet te voorspellen wanneer en hoe een bevalling begint. Het is mogelijk dat je een aantal dagen voordat de bevalling zich aankondigt, al last hebt van onregelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. Dit zijn de zogenaamde oefenweeën. Deze oefenweeën maken de baarmoeder en baarmoedermond rijp voor de bevalling, maar zorgen niet voor ontsluiting. Door de activiteit van de baarmoeder kan het zijn dat je een slijmprop met wat bloed verliest. Dit kan geen kwaad en hoeft ook geen teken te zijn dat de bevalling snel op gang komt.

Hoelang duurt een bevalling?

De bevalling van een eerste kindje duurt gemiddeld 12-15 uur. De baarmoedermond is vaak nog stug en de weeën zorgen ervoor dat deze soepeler wordt en gaat ontsluiten. Als je al een keer bevallen bent gaat dit wat makkelijker en verloopt de bevalling meestal wat sneller. Er zijn verschillende manieren waarop de bevalling kan beginnen.

Weeën en bevallen

Weeën zijn steeds terugkerende, pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder die ervoor zorgen dat de baarmoedermond zachter wordt en zich opent. Een wee is een kramp welke langzaam opkomt, een piek heeft en weer afzakt. De buik wordt hierbij heel hard en ontspant ook weer als de wee weg is. Je kunt de pijn van de weeën voelen in de (onder)buik, de (onder)rug en soms ook in de bovenbenen. Aan het begin van de bevalling kunnen de weeën onregelmatig zijn en zeurende onderbuikpijn geven. Naarmate de bevalling doorzet komen de weeën regelmatig en worden ze pijnlijker. Goede ontsluitingsweeën komen met regelmaat om de 3-5 minuten terug en houden een minuut aan. De weeën kunnen het beste hun werk doen wanneer je een plek opzoekt waar je jezelf het fijnst voelt. Warmte werkt ontspannend en kan helpen bij het opvangen van de weeën (een warme kruik, warme douche of warm bad).

Ontsluiting

Als bijna volledige ontsluiting hebt, dus 10cm, merk je dat de druk toeneemt. Er komt een moment dat je deze druk niet meer kunt wegzuchten. Dan gaan de ontsluitingsweeën over in persweeën. Persweeën ontstaan doordat het kindje nog verder het baringskanaal indaalt en voor onhoudbare druk zorgt. Het persen bij een eerste kindje duurt gemiddeld 1- 1,5 uur, bij een tweede of volgend kindje gaat dit vaak (veel) sneller. Hoe pijnlijk de weeën zullen zijn is niet te voorspellen. Iedere barende ervaart dat op haar eigen manier.

Het breken van de vliezen

Bij 10% van de vrouwen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Het breken van de vliezen moet ervoor zorgen dat het lichaam een signaal krijgt om weeën te maken. Vruchtwater ruikt zoetig en het verlies ervan kun je niet ophouden. Het kan zijn dat je ineens een grotere golf vruchtwater verliest, maar het kan ook gebeuren dat dit geleidelijk gaat met kleine beetjes/druppels. De kleur van vruchtwater is normaal gesproken helder: kleurloos, wittig of roze, soms met witte vlokjes erin. Zolang de vliezen nog niet gebroken zijn, vormen zij een beschermlaag tussen het kindje en de buitenwereld. Wanneer de vliezen breken is deze bescherming verdwenen. Vooraf weten we niet hoe lang het duurt voordat je kindje geboren wordt na het breken van de vliezen. Om infectie te voorkomen is het goed de volgende adviezen in acht te nemen na het breken van de vliezen:

  • Ga niet meer in bad, douchen kan geen kwaad
  • Gebruik geen zeep om jezelf van onderen te wassen
  • Gebruik geen tampons, maar kraamverband en verschoon dit regelmatig
  • Je kunt beter geen gemeenschap meer hebben.

Wanneer je vliezen 24 uur gebroken zijn en de bevalling zich nog niet verder aankondigt, zul je voor extra controles naar het ziekenhuis gaan. We bespreken met jou en je partner hoe de bevalling verder gaat en wat dit betekent voor de begeleiding vanuit ons.

© Verloskundige praktijk Venray 2024
Created by