Praktijk: 06 22 72 29 96

Borstvoeding of flesvoeding?

Tijdens de zwangerschap vragen we je of je nagedacht hebt over welke voeding je je kindje wil geven. Je krijgt informatie over borstvoeding en flesvoeding. Welke voeding jullie je kindje gaan geven is jullie eigen keuze. Het is belangrijk dat je achter je keuze staat en wij respecteren deze.

Borstvoeding geven

Borstvoeding is de meest natuurlijke en complete voeding voor een baby. Daarnaast is borstvoeding afgestemd op de ontwikkeling van je baby. De samenstelling van borstvoeding zal daardoor meegroeien met de behoeftes van de baby.

Borstvoeding heeft een groot aantal voordelen voor de moeder en het kind:

  • Moedermelk bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen die de baby de eerste zes maanden nodig heeft en het blijft daarna nog lange tijd een belangrijke voedingsbron naast het vaste voedsel dat aan de baby gegeven wordt.
  • De samenstelling van moedermelk is precies op de behoefte van je baby afgestemd. Moedermelk voor een baby die te vroeg is geboren, is anders van samenstelling dan moedermelk voor een voldragen baby.
  • De eerste dagen na de bevalling wordt er colostrum in de borsten gemaakt. Colostrum bevat zeer veel afweerstoffen en geeft daarmee belangrijke bescherming tegen infectieziekten. Bovendien werkt colostrum laxerend en zorgt ervoor dat het meconium (de eerste ontlasting van de baby) sneller het lichaam verlaat. Daardoor wordt de kans op geelzien kleiner.
  • Het bevat antistoffen waardoor kinderen minder vaak ziek zijn. Hierdoor krijgen kinderen minder vaak oorontsteking, luchtweginfecties, maag- en darmstoornissen en diarree. Ze hebben een betere opbouw van het immuunsysteem.
  • Het kind heeft minder last van allergische aandoeningen.
  • Borstvoeding lijkt een rol te spelen bij een minder kans op wiegendood.
  • Geeft een sneller herstel na de bevalling. Bovendien raak je het extra lichaamsvet dat tijdens de zwangerschap is aangelegd makkelijker kwijt.
  • Hoe langer je borstvoeding geeft, hoe kleiner de kans op borst- of eierstokkanker.
  • Je hebt minder kans op botontkalking.

Meer informatie op www.voedingscentrum.nl

Flesvoeding geven

Hierboven beschrijven we de voordelen van borstvoeding. Dat wil niet zeggen dat flesvoeding niet goed is. Flesvoeding is ook een hoog kwalitatieve voeding. Er zijn diverse redenen om te kiezen voor flesvoeding en hierin word je ook gerespecteerd. Er zijn verschillende soorten flesvoeding verkrijgbaar in Nederland. Voor welk merk voeding je kiest maakt niets uit, als je maar begint met de voeding van 0 t/m 6 maanden. Ons advies is om al voor de geboorte van jullie kindje een pak voeding en een fles te kopen.

 

 

© Verloskundige praktijk Venray 2024
Created by