Ongewenst of onbedoeld zwanger?

Ongewenst of onbedoeld zwanger, wat nu? Soms overkomt het je, om wat voor reden dan ook, dat je onbedoeld zwanger raakt. Onbedoeld zwanger zijn hoeft niet per definitie te betekenen dat het ongewenst is. Je zult nu gaan bedenken hoe nu je nu verder gaat. Dit kan heel wat gevoelens losmaken. Je kunt te maken krijgen met gevoelens van paniek, boosheid en verdriet, maar ook met opluchting en blijdschap. Je gaat nadenken over wat je nu moet doen. Neem hiervoor ook de tijd om te ontdekken wat de verschillende mogelijkheden voor jou/jullie betekenen.

Onbedoeld zwanger, en nu?

Mogelijk kom je voor een lastige keuze te staan. De beslissing die je maakt zal bepalend zijn voor hoe je toekomst eruit komt te zien. Het is belangrijk dat je een keuze maakt waar je blijvend achter kunt staan. Ons advies is ook om er niet alleen mee rond te blijven lopen. Neem iemand in vertrouwen waarmee je alles kunt bespreken zoals je partner, een familielid of een vriend/vriendin. Mocht dit niet lukken en heb je behoefte aan extern advies rondom onbedoelde zwangerschap, neem dan contact met ons op. Ook als je niet gewenst zwanger bent kunnen wij je begeleiden. We kunnen de mogelijkheden bespreken en samen bekijken welke instantie je/jullie het beste kan helpen. Indien gewenst maken we ook een echo om te kijken hoeveel weken je zwanger bent.

Ongewenst zwanger en abortus

Mocht je nadenken over een abortus dan is in Nederland het wettelijk vastgelegd dat je een zwangerschap mag afbreken tot 24 weken. Niet overal in Nederland wordt tot deze termijn een abortus uitgevoerd. Bij wet is het vastgelegd dat je vijf dagen bedenktijd moet nemen voordat je tot een ingreep kan overgaan. Deze bedenktijd gaat in op het moment dat je het bij een arts meldt.

Meer informatie vind je bij de volgende organisaties:

© Verloskundige praktijk Venray 2024
Created by