Praktijk: 06 22 72 29 96

Miskraam

Een miskraam kun je niet voorkomen. Soms komt het voor dat je al twijfels hebt of het goed zit door bijvoorbeeld bloedverlies of heb je tijdens een echo van ons te horen gekregen dat je een miskraam hebt. Bij een miskraam kunnen verschillende emoties aanwezig zijn: verdriet, onzekerheid, ongeloof. Maar misschien ook wel boosheid of juist berusting omdat je het al had verwacht. Al deze emoties mogen er zijn. Een miskraam kan een ingrijpende gebeurtenis zijn. Praat erover met je partner of anderen waar je jezelf fijn bij voelt en uiteraard mag dit ook met ons. In de periode van en na de miskraam zullen we met jullie overleggen hoe we jullie kunnen begeleiden.

Wat is een miskraam?

De meeste miskramen ontstaan vóór 12 weken zwangerschap. Een miskraam ontstaat meestal door fout bij de bevruchting, dit geeft een afwijking in de chromosomen van het vruchtje. Het vruchtje kan dan niet verder groeien. Het kan zijn dat we dan op een echo zien dat het hartje niet meer klopt en meestal het vruchtje ook kleiner is dan passend bij de zwangerschapsduur. Mogelijk heb je ook al bloedverlies. Je lichaam heeft dan een signaal gekregen dat deze zwangerschap helaas niet goed is. Een spontane miskraam kan beginnen met bloedverlies dat na enkele dagen meer wordt of komt in één keer op gang. De meeste vrouwen hebben bij een miskraam een aantal uur wat heviger bloedverlies waarbij je ook bloedstolsels, zwangerschapsweefsel en het vruchtje kunt verliezen. Vaak heb je ook krampen, vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn. Als een miskraam niet vanzelf begint zijn er een aantal mogelijkheden.

Afwachten

Als we met een echo hebben vastgesteld dat het hartje van het vruchtje niet meer klopt kun je afwachten totdat de miskraam vanzelf op gang komt. Hoe lang je wil afwachten en de voor- en nadelen hiervan bespreken we samen.

Medicijnen

Bij de behandeling met medicijnen krijg je tabletten die je vaginaal inbrengt. We zien vaak dat binnen 24-48 uur de miskraam dan op gang komt. Het verloop hiervan is ongeveer hetzelfde als van een spontane miskraam.

Curettage

Een curettage is een kleine operatie onder narcose in het ziekenhuis. De gynaecoloog maakt de baarmoederholte via de vagina met een klein slangetje of curette (lepeltje) leeg. De operatie duurt ongeveer 10-15 minuten.  

Miskraam, wanneer moet ik bellen?

  • Als je daar behoefte aan hebt. Maak je je zorgen of wil je graag met ons overleggen dan bel ons.
  • Bij ruim vaginaal bloedverlies die heftiger is dan een menstruatie (maandverband is binnen half uur helemaal doorweekt)
  • Bij een temperatuur hoger dan 37,8
  • Bij hevige buikpijn die na een uur of langer na de miskraam niet minder wordt. 
  • Als je het gevoel hebt dat je gaat flauw vallen, duizelig bent, sterretjes ziet en hevig gaat zweten.

Zwanger worden na een miskraam?

Er is geen medische reden om te wachten om weer te proberen zwanger te worden. Geef jezelf wel de kans om zowel emotioneel als lichamelijk te herstellen. Door de veranderende hormoonspiegel kun je je wat langer moe en lusteloos voelen.

© Verloskundige praktijk Venray 2024
Created by