Praktijk: 06 22 72 29 96

Anticonceptie

Wil je (voorlopig) niet zwanger worden? Bedenk dan welke anticonceptie bij je past.

Welke anticonceptiemiddelen?

Welke anticonceptiemethode het best bij jou past is persoonlijk en afhankelijk van de situatie waar je je in bevind: bijvoorbeeld als je niet (meer) zwanger wil worden, je mogelijk weer snel kinderwens hebt of als je borstvoeding geeft, dan zal de keuze verschillend zijn voor de voorbehoedsmiddelen. Aan het eind van het kraambed en tijdens de nacontrole zullen we het onderwerp met je bespreken.

Spiraaltje plaatsen

Wil je een spiraaltje of hormoonstaafje laten plaatsen als anticonceptie? Dat kan bij ons in de praktijk! Ook wanneer je nog nooit zwanger bent geweest of niet als zwangere bij ons bekend was, kun je op het spreekuur terecht!

Spiraaltje plaatsen met of zonder hormonen?

Wanneer je ervoor kiest om een spiraaltje te laten plaatsen dan kom je voor een keuze te staan, er zijn namelijk 2 soorten spiralen:

Welk spiraal het meest geschikt voor jou is, zal afhankelijk zijn van je persoonlijke wensen en je medische voorgeschiedenis. Ook is het afhankelijk van je menstruele cyclus. De verloskundige kan je uitgebreide informatie geven over beide soorten spiralen, zodat je een keuze kunt maken welk spiraaltje het beste bij jou past.

Het hormoonstaafje: Implanon 

Implanon 

Het hormoonstaafje (implanon) is een klein staafje ter grootte van een lucifer die onder je huid in je bovenarm wordt ingebracht. Het is onzichtbaar, je kunt het staafje wel zelf voelen. Het staafje kan 3 jaar blijven zitten en indien je een BMI > 30 hebt 2 jaar.

Het hormoonstaafje geeft iedere dag gedoseerd progestageen af. Deze zorgen (net als de hormoonspiraal) soms voor een afwijkend bloedingspatroon. Het kan zijn dat je niet meer menstrueert maar ook een menstruatie of doorbraakbloedingen komen vaak voor. Geef je lichaam eerst kans om 3-6 maanden te laten wennen. Het hormoon komt in de bloedbaan en wordt via de huid opgenomen, ook hormonale klachten kunnen passen bij de implanon (zoals gevoelige borsten, stemmingswisselingen ed). 

Plaatsen van implanon 

Ook voor het plaatsen en verwijderen van implanon (anticonceptiestaafje) kun je bij ons terecht. Het is een korte, eenvoudige handeling van zo’n 30 seconden. Je ontbloot je arm en na een plaatselijke verdoving wordt het hormoonstaafje net onder de huid van je bovenarm ingebracht met behulp van een soort naald. Het hormoonstaafje zit nu onzichtbaar in je arm maar blijft ter controle altijd voelbaar. Het hormoonstaafje werkt 3 jaar lang. Indien je een BMI >30 hebt werkt het hormoonstaafje 2 jaar lang.

De implanon kan 28 dagen na je bevalling worden geplaatst, ook als je borstvoeding heeft. 
Indien je nog niet eerder bent bevallen kun je natuurlijk ook bij ons terecht voor het plaatsen van het hormoonstaafje. 

Verwijderen van het staafje: ook voor het verwijderen van de Implanon kun je bij ons terecht. Hierbij verdoven we de huid weer en maken we een klein sneetje in de huid. We kunnen door deze opening de implanon pakken en verwijderen. Indien gewenst kan meteen een nieuwe worden geplaatst. 

Afspraak spiraal of hormoonstaafje plaatsen

Neem contact met ons op voor telefonische voorlichting en het maken van een afspraak. Je kunt ook het contactformulier invullen of mail sturen naar info@verloskundigepraktijkvenray.nl. Het plaatsen van een spiraal of hormoonstaafje is op elk moment tijdens de cyclus mogelijk. Na de bevalling kunnen we plaatsen vanaf 10-12 weken na de bevalling, de afspraak duurt ca 30 minuten. Wij vragen het spiraal of hormoonstaafje aan bij het anticonceptieportaal. Deze stuurt een link waarmee je kunt betalen. Het spiraal of hormoonstaafje wordt dan geleverd bij ons praktijk. Ben je aanvullend verzekerd dan kun je de rekening indienen bij je zorgverzekering. Het plaatsingstarief wordt altijd vergoed vanuit de basisverzekering. Direct na het plaatsen van een spiraal en 6 weken erna maken we altijd nog een controle echo. 

Spiraal laten verwijderen

Ook voor het verwijderen van het spiraaltje kun je bij ons terecht. Het is een eenvoudige handeling. Door met een tangetje aan de draadjes te trekken wordt het spiraaltje verwijderd.

Controle echo spiraal

Als het spiraaltje niet door ons geplaatst ben je altijd welkom voor controle echo als je dit wenst. We maken dan een inwendige om de positie van de spiraal in je baarmoeder te controleren. Ook als je klachten hebt na plaatsing kun je contact met ons opnemen.

  • Kosten controle echo spiraal € 45,00

© Verloskundige praktijk Venray 2024
Created by