Praktijk: 06 22 72 29 96
Michelle
Verloskundige
Praktijk: 06 22 72 29 96
De hormoonspiralen Mirena/Kyleena zijn betrouwbare anticonceptiemethodes en bieden beide 5 jaar bescherming tegen een zwangerschap. Mirena is een klein, T-vormig voorwerp dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Daar geeft het dagelijks een kleine hoeveelheid hormoon af. De werkzame stof in Mirena is levonorgestrel (0,02 mg per dag). Kyleena is de kleinere variant van Mirena en geeft minder hormonen af (0,009mg per dag). Afhankelijk van de hoeveelheid bloedverlies tijdens je menstruatie past de Mirena of Kyleena beter bij je, wij kunnen je hierin adviseren.
De bescherming die de hormoonspiraal biedt tegen ongewenste zwangerschap is gebaseerd op de volgende effecten: Het slijm in het baarmoederhalskanaal wordt ‘taaier’ en wordt nauwelijks meer opgebouwd, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen en innesteling tegen wordt gehouden. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder kunnen zaadcellen hier niet normaal bewegen en functioneren. Dit verkleint de kans op een bevruchting. Door de aanwezigheid van het spiraaltje in de baarmoeder kan een bevruchte eicel niet innestelen in het baarmoederslijmvlies. Bij sommige vrouwen wordt de eisprong onderdrukt. Als er geen eicel vrijkomt, kan er ook geen bevruchting plaatsvinden.
Door de afgifte van het hormoon in de baarmoeder wordt het baarmoederslijmvlies niet meer opgebouwd en worden je menstruaties vaak veel lichter en minder pijnlijk. Het kan wel tot een half jaar duren voordat je dit effect merkt. In de eerste maanden na het plaatsen van het spiraaltje kun je tussentijds bloedverlies hebben. In het begin kan dit langdurig zijn, waardoor het lijkt alsof je menstruatie enkele weken aanhoudt. Na zo’n drie tot zes maanden neemt dit af tot maar enkele dagen bloedverlies per maand. Een jaar na het plaatsen van de hormoonspiraal heeft ongeveer 75% van de vrouwen licht bloedverlies gedurende twee dagen per maand, terwijl 20% van de vrouwen helemaal geen bloedverlies meer heeft. Door het gebruik van de spiraal kan je menstruatie dus veranderen of zelfs helemaal wegblijven. Sommige vrouwen vinden dit fijn, anderen vinden dit juist vervelend. Belangrijk om te weten is dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je menstruatie omdat je deze niet kunt overslaan, verschuiven of uitstellen.
Door de plaatselijke werking van de hormoonspiraal zijn er weinig hormonale bijwerkingen. Veranderingen in het lichaamsgewicht, klachten als hoofdpijn, misselijkheid, gespannen borsten en stemmingsveranderingen kunnen voorkomen, maar ze verminderen of verdwijnen meestal na verloop van tijd. In vergelijking met de pil komen deze bijwerkingen minder vaak voor.
De hormoonspiraal kan veilig met borstvoeding gebruikt worden. Er is geen negatief effect op de samenstelling van moedermelk.
Het spiraaltje kan worden ingebracht door de verloskundige. Een week na de plaatsing ben je beschermd tegen zwangerschap. Je hoeft dan geen andere anticonceptiemiddelen meer te gebruiken.
Het plaatsen van een spiraaltje gaat bij veel zorgverzekeringen van je eigen risico af. Dit bedrag is €63,53. De kosten voor de aanschaf van het spiraaltje ligt aan je verzekering. Bij een aanvullende verzekering wordt deze vaak betaald. Hiervan liggen de kosten rond de €150,-. Kijk in je polisvoorwaarden of je recht hebt op vergoedingen.
Het verwijderen van een hormoonspiraal is een eenvoudige handeling. Door met een tangetje aan de draadjes te trekken kan de verloskundige nagenoeg pijnloos het spiraaltje verwijderen. Je kunt daarna meteen weer zwanger worden.
Meer informatie kun je vinden op: www.anticonceptie.nl en www.spiraalplaatsen.nl.