Praktijk: 06 22 72 29 96

Koperspiraal

De koperspiraal T-Safe is het meest gebruikte koperspiraal in Nederland en biedt 10 jaar bescherming tegen een zwangerschap. Het is een anticonceptiemiddel zonder hormonen.

Hoe werkt de koperspiraal?

Koper verlamt de zaadcellen en maakt ze inactief. Zo wordt bevruchting van een eicel voorkomen. Omdat het koperspiraaltje een methode zonder hormonen is, houd je jouw natuurlijke menstruatiepatroon. Wel kunnen de eerste paar menstruatie wat heviger zijn dan anders. Het bloedverlies kan wat eerder komen dan gebruikelijk, je kunt heviger bloeden, de menstruatie kan pijnlijker zijn of wat langer duren. Na een aantal maanden is het menstruatiepatroon bij de meeste vrouwen weer normaal. Een koperspiraal is ideaal voor vrouwen die een voorkeur hebben voor hormoonvrije anticonceptie. De natuurlijke cyclus blijft behouden en je kunt zorgeloos vrijen. Het is minder geschikt voor vrouwen die bij de natuurlijke cyclus last hebben van veel krampen of veel bloedverlies.

Bijwerkingen koperspiraal

De koperspiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie zonder hormonen. De bijwerkingen zijn minimaal en de kans op een zwangerschap is vrijwel nihil (betrouwbaarheid >99%).

De T-Safe heeft een T-vorm en is gemaakt uit kunststof (polyethyleen) en koper. Er zitten twee nylon draadjes aan de spiraal die nodig zijn om het later weer te kunnen verwijderen. Zowel het spiraaltje als de draadjes zijn niet te voelen tijdens het vrijen.

Koperspiraal en borstvoeding

De koperspiraal kan veilig met borstvoeding gebruikt worden. Er is geen negatief effect op de samenstelling van moedermelk.

Plaatsing spiraaltje en kosten

Het spiraaltje kan worden ingebracht door de verloskundige op de praktijk. Je bent direct na plaatsing beschermd tegen zwangerschap. Je hoeft dus geen andere anticonceptiemiddelen meer te gebruiken.

Kosten spiraal plaatsen

Het plaatsen van een spiraaltje gaat vaak van je eigen risico af, dit bedrag is € 67,01. De kosten voor de aanschaf van het spiraaltje krijg je soms van je verzekering vergoedt, afhankelijk van je zorgverzekeraar. Kijk op je polisvoorwaarden wat voor jou van toepassing is. Een T-Safe spiraaltje kost € 69,-. 

Verwijderen

Het verwijderen van het koperspiraaltje is een eenvoudige handeling. Door met een tangetje aan de draadjes te trekken kan je verloskundige nagenoeg pijnloos het spiraaltje verwijderen. Als de koperspiraal (tijdens de menstruatie) verwijderd is, kun je meteen weer zwanger worden. Na de menstruatie wordt de binnenbekleding van de baarmoeder weer helemaal opnieuw opgebouwd, zodat een eventueel bevruchte eicel zich kan innestelen. Meer informatie is te vinden op www.anticonceptie.nl, www.spiraalplaatsen.nl en www.t-safe.nl 

© Verloskundige praktijk Venray 2024
Created by