Praktijk: 06 22 72 29 96

Coronavirus COVID-19

Beste zwangere/kraamvrouw en partner,

Het kabinet heeft 7 mei 2020 versoepelingen aangekondigd met betrekking tot het coronavirus. Als verloskundigen bekijken we welke maatregelen aangepast kunnen worden, zodat de zorg weer beter kan aansluiten op de behoeftes. Er worden op landelijk niveau adviezen gegeven, welke op de regionale situatie aangepast kunnen worden. Het kan dus zo zijn dat de verloskundige zorg die je hier ontvangt, tijdelijk afwijkt van de zorg elders in het land.

In samenwerking met de verschillende verloskundige praktijken in de regio en het Maasziekenhuis hebben wij een plan opgesteld voor hervatting van de zorgverlening.

We hebben besloten de zorgverlening met kleine stapjes vooruit uit te breiden. Het virus is niet weg en er zijn nog reële zorgen dat we een tweede crisis gaan krijgen als we nu weer terug zouden gaan naar het normale. Het is een constante afweging welke zorg we wel of beter niet kunnen bieden, zodat de kans dat jij als zwangere, maar ook wij als zorgverlener, besmet wordt door een bezoekje aan onze praktijk zo klein mogelijk blijft.

We danken jullie voor je begrip en medewerking de afgelopen tijd. We realiseren ons heel goed dat jullie deze bijzondere periode in jullie leven het liefste samen beleven en dat we veel van jullie vragen. Het heeft er echter wel voor gezorgd dat wij de noodzakelijke verloskundige zorg konden blijven waarborgen en er zijn weinig zwangeren en zorgverleners ziek geworden. Wij hopen dit vast te kunnen houden en de reguliere zorg daarom steeds meer, maar wel in stapjes, op te kunnen pakken.

Onderstaande maatregelen gelden vanaf maandag 11 mei 2020. De reeds geplande afspraken blijven staan volgens het nu, door de verloskundige, geplande controleschema. Deze veranderen niet. Heb je klachten of vragen betreffende je zwangerschap blijven wij hier natuurlijk 24/7 voor bereikbaar. Een datum waarop we de maatregelen verder kunnen versoepelen is nu nog niet te plannen. Wanneer de komende weken blijkt dat er door deze versoepelingen weer meer besmettingen zijn, dan zijn we genoodzaakt om de zorg hierop aan te passen.

Zwangerschap 

De frequentie van de zwangerschapscontroles verandert ten opzichte van de laatste 2 weken niet. Behalve dat de 23 weken controle niet telefonisch zal plaatsvinden, maar bij ons op de praktijk als een reguliere controle. De partner is welkom bij afspraken met een echo. Hieronder vallen de vitaliteitsecho/vroege echo, termijnecho, de groeiecho (op indicatie) en de liggingsecho. Bij de overige zwangerschapscontroles plannen we een afspraak waarbij alleen de zwangere aanwezig. Hieronder hebben we het controleschema geplaatst en dan kun je nakijken wanneer de controles zijn en wanneer er een echo wordt gemaakt.

De partner mag ook aanwezig zijn bij de 20-weken in Prenataal Screenings Centrum de Maasheggen en in het Radboud ziekenhuis.

In het Maasziekenhuis is de afspraak als volgt dat je partner alleen mee mag naar belangrijke afspraken, zoals spoedconsulten. Bij reguliere afspraken mag de zwangere dus alleen komen. Bij het maken van een afspraak op de poli kun je zelf ook nog een navragen of partner mee mag of niet.

Controleschema

Zwangerschapscontroles zien er vanaf 11 mei globaal als volgt uit. Iedere zwangere, iedere zwangerschap is anders. Het kan individueel zo zijn dat we van dit schema afwijken. Indien dat het geval is, hoor je dat van ons.

 • Vroege echo 7-8 weken met partner
 • Telefonische intake: week voorafgaand aan de termijnecho
 • Termijnecho 10-12 weken met partner
 • Controle (geen echo) 16 weken
 • 20 weken echo 19-20 weken met partner
 • Controle (geen echo) 23 weken
 • Controle (geen echo) 27 weken
 • Controle (geen echo) 31 weken
 • Controle (geen echo) 34 weken
 • Controle en belinstructies 36 weken + liggingsecho met partner
 • Controle (geen echo) 38 weken
 • Controle (geen echo) 39 weken
 • Controle (geen echo) 40 weken
 • Controle in ziekenhuis 41 weken                               

Uiteraard wordt de zorg aangepast indien dat medisch noodzakelijk is.

Als er groeiecho’s bij de verloskundige praktijk geïndiceerd zijn, hoor je van ons waarom en wanneer deze plaatsvinden. Partner is dan welkom.

Bevalling

Indien gewenst mag er in de thuissituatie naast de partner een extra persoon bij de bevalling aanwezig zijn. Dit geldt niet in het Maasziekenhuis. In het Maasziekenhuis mag alleen de partner aanwezig zijn. Tenzij je alleenstaand bent, dan mag je uiteraard wel iemand anders meenemen.

Kraambed

Na de bevalling is er geregeld telefonisch contact met jou en de kraamverzorgende en komt er minimaal 1 keer een verloskundige thuis bij je langs. We bespreken samen met je kraamverzorgende wanneer we een telefonisch controle of een fysieke controle inplannen.

Deze belangrijke maatregelen blijven gelden:

 • Kom met klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts niet naar de praktijk. Neem telefonisch contact op, zodat we de afspraak kunnen verzetten.
 • Neem je partner niet mee indien hij/zij bovenstaande klachten heeft. Kies dan voor videobellen en een andere begeleider die geen klachten heeft.
 • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand tot andere zwangeren en zorgverleners en pas hygiënemaatregelen toe.
 • Kom zoveel mogelijk alleen. Alleen bij een afspraak met een echo kom je samen met je partner. Kinderen of andere familieleden mogen nog niet mee naar de zwangerschapscontroles of echo’s. Tenzij je alleenstaand bent, dan mag je uiteraard wel iemand anders meenemen, wel vragen we je dan steeds dezelfde persoon mee te nemen.

 

Uiteraard blijven we gewoon bereikbaar en zullen we ook je ook altijd langs laten komen of bezoeken indien medisch noodzakelijk.

Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk altijd aan ons stellen. Wij blijven jullie de komende tijd zo goed mogelijk op de hoogte houden en van informatie voorzien en zullen er dan ook alles aan doen om jullie in deze bijzondere periode van jullie leven op de juiste manier te begeleiden.

Hartelijke groet
Team Verloskundige Praktijk Venray

Lonneke Bronswijk
Michelle Janssen
Aranka Kneepkens
Jori van Oosterhout

© Verloskundige praktijk Venray 2020
Created by