Praktijk: 06 22 72 29 96

Coronavirus COVID-19

Beste zwangere/kraamvrouw en partner,

Update 05-10-2020

Helaas zien we dat het aantal besmettingen weer toeneemt en naar aanleiding van de persconferentie 28-09-2020 en advies van het dragen van een mondkapje hebben we weer een aantal aanpassingen moeten doen in onze zorg. 

Gezien het advies is in heel Nederland een mondkapje te de dragen in publieke ruimtes, vragen we jullie daarom om vanaf nu een mondkapje te dragen wanneer je een afspraak hebt bij ons op het spreekuur. Daarnaast willen we jullie vragen om bij binnenkomst je handen te desinfecteren (in de hal boven of in de wachtkamer is desinfectiemiddel beschikbaar). Je kan ook kiezen na binnenkomst in onze praktijk alvast je handen te wassen op het toilet. Uiteraard zullen ook wij ons aan deze maatregelen houden om zowel jullie als onszelf te beschermen. Wij zullen tijdens de spreekuren, de bevalling en bij de visites tijdens het kraambed een mondkapje dragen.

In de openbare ruimtes van het Medisch Centrum Antoniusveld wordt gevraagd een mondkapje te dragen, dus weet dat bij binnenkomst je deze al mag opzetten. Verder wordt vanuit de ziekenhuizen Maasziekenhuis en Viecuri ook verzocht een mondkapje te dragen in de openbare ruimtes/gangen. Dit geldt ook voor het echocentrum!

Zwangerschap 

De frequentie van de zwangerschapscontroles is blijft nagenoeg hetzelfde als wat jullie van ons gewend waren. De partner is  welkom bij iedere controle. Helaas moeten we vragen kinderen en andere familieleden/belangstellenden niet mee te nemen. Dat betekent ook dat als je partner niet meekan, je alleen naar het spreekuur komt. Hieronder hebben we het controleschema geplaatst en dan kun je nakijken wanneer de controles zijn en wanneer er een echo wordt gemaakt.

De partner mag ook aanwezig zijn bij de 20-weken in Prenataal Screenings Centrum de Maasheggen en in het Radboud ziekenhuis.

Controleschema

Iedere zwangere en ook iedere zwangerschap is anders. Het kan individueel zo zijn dat we van dit schema afwijken. Indien dat het geval is, hoor je dat van ons. De zwangerschapscontroles zien er als volgt uit:

 • Vroege echo 7-8 weken
 • Telefonische intake (wanneer het je eerste kindje is): week voorafgaand aan de termijnecho
 • Termijnecho 10-12
 • Controle 14-15 weken met echo
 • controle (geen echo) 18 weken
 • 20 weken echo 19-20 weken in het echocentrum
 • Controle (geen echo) 23 weken
 • Controle (geen echo) 27 weken
 • Controle (geen echo) 30 weken
 • Controle (geen echo) 33 weken
 • Controle en belinstructies 35 weken + liggingsecho
 • Controle (geen echo) 37 weken
 • Controle (geen echo) 39 weken
 • Controle (geen echo) 40 weken
 • Controle in ziekenhuis 41 weken                               

Uiteraard wordt de zorg aangepast indien dat medisch noodzakelijk is.

Als er groeiecho’s bij de verloskundige praktijk geïndiceerd zijn, hoor je van ons waarom en wanneer deze plaatsvinden.

Bevalling

Indien gewenst mag er in de thuissituatie naast de partner een extra persoon bij de bevalling aanwezig zijn. Dit geldt ook in het Maasziekenhuis.

Kraambed

Ook na de bevalling komen wij weer geregeld op visite. Wij streven er naar om ongeveer 3 keer op visite te komen. Het kan dus zijn dat we de dag na je bevalling bellen hoe het gaat, de andere dagen zullen we de controles aan huis doen. Indien medisch noodzakelijk zullen wij natuurlijk vaker een controle doen.

Corona en vakantie

Als je op controle komt en je bent in de 2 weken daarvoor op vakantie geweest naar het buitenland waar code oranje voor Corona geldt dan vragen wij je dit te melden voorafgaand aan de controle. Je partner mag dan niet mee op controle komen! Dit geldt helaas ook voor de echo's.

Bij klachten zal de afspraak verzet worden indien mogelijk.

Het kan zijn dat tijdens het verblijf het vakantieland code oranje heeft gekregen wat voorheen bij vertrek geel was, ook dan gelden bovenstaande regels.

Hopelijk houden we met bovenstaande maatregelen een tweede coronagolf buiten de deur.

Deze belangrijke maatregelen blijven gelden:

 • Kom met klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts niet naar de praktijk. Neem telefonisch contact op, zodat we de afspraak kunnen verzetten.
 • Neem je partner niet mee indien hij/zij bovenstaande klachten heeft. Kies dan voor videobellen en een andere begeleider die geen klachten heeft.
 • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand tot andere zwangeren en zorgverleners en pas hygiënemaatregelen toe.

 

Uiteraard blijven we gewoon bereikbaar en zullen we ook je ook altijd langs laten komen of bezoeken indien medisch noodzakelijk.

Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk altijd aan ons stellen. Wij blijven jullie de komende tijd zo goed mogelijk op de hoogte houden en van informatie voorzien en zullen er dan ook alles aan doen om jullie in deze bijzondere periode van jullie leven op de juiste manier te begeleiden.

Hartelijke groet
Team Verloskundige Praktijk Venray

Lonneke Bronswijk
Michelle Janssen
Aranka Kneepkens
Jori van Oosterhout

© Verloskundige praktijk Venray 2024
Created by