Praktijk: 06 22 72 29 96

Psychologie tijdens en na de zwangerschap

Bij de meeste vrouwen is een zwangerschap of bevalling zoals veel dingen in het leven: soms leuk, soms spannend en soms heel ingewikkeld of lastig. Het kan dan extra lastig zijn wanneer jij, je partner of omgeving verwacht dat het een roze wolk is, of een wonder waarmee je alleen maar heel gelukkig kunt zijn. Zwanger worden is natuurlijk prachtig en meestal gewenst, maar zwanger zijn is daarnaast ook vermoeiend, je emoties worden uitvergroot, je kunt twijfelen aan jezelf als moeder/ouder of angstig zijn over alles wat komen gaat.

Ook een bevalling en kraamtijd kan gemengde emoties met zich meebrengen - naast alle hormonale veranderingen kun je (ook bij een goede afloop) niet blij zijn met je bevalling, kun je het gevoel hebben dat het niet is verlopen zoals je had bedacht of gewild en je daarover ook schuldig voelen. In enkele gevallen kan een bevalling zo stressvol of indrukwekkend zijn dat het niet lukt deze 'vanzelf' los te laten en blijft de herinnering steeds opspelen zonder dat je hiervoor ruimte hebt. Zelfs als dit hele proces zonder echte 'hobbels' is verlopen, kan de eerste periode met een kindje heel intens, en soms ook intens moeilijk zijn. Dit kan dat een grote impact hebben op jou als persoon, maar ook op je relatie. Meestal, maar niet altijd lukt het om hier vanzelf doorheen te komen.

In al dit soort gevallen kan het helpen je zorgen of emoties te bespreken, met je omgeving, met de verloskundige (of je huisarts) en te kijken of verdere therapie of gesprekken kunnen helpen om weer meer rust of balans te krijgen.

Bij vragen of twijfels over of psychologie bij jou zou kunnen bijdragen kun je contact opnemen met Ellen Geleijnse, gz-psycholoog op 06-41364221 of via info@ellengeleijnse.nl. Voor meer informatie kijken op de website van Ellen: www.ellengeleijnse.nl

© Verloskundige praktijk Venray 2024
Created by