Praktijk: 06 22 72 29 96

Voorbereiden tijdens zwangerschap

Wanneer je zwanger bent zijn er een aantal zaken die je al tijdig in de zwangerschap kunt gaan regelen voordat je kindje geboren wordt. Het goed voorbereiden op je zwangerschap geeft rust en overzicht.

Erkenning kind aanvragen

Als jullie niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben dan mag je de erkenning regelen. Erkennen wil zeggen dat je partner dan ook juridisch de plicht krijgt om jullie kindje te onderhouden. De erkenning regel je bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je woont. Na de geboorte kun je ook het ouderlijk gezag regelen (voorwaarde is dat het kindje erkend is). Dan heb je als beide ouders gezamenlijk de rechten en de plichten voor de opvoeding van jullie kind. Meer informatie over erkenning kind aanvragen kun je terugvinden op de website van de gemeente waar je woont.

Kraamzorg aanvragen

Tijdens het voorbereiden op de zwangerschap krijgen we regelmatig de vraag: wanneer moet ik kraamzorg aanvragen? Ons advies is om kraamzorg aan te vragen voordat je 16 weken zwanger bent.

Wat doet de kraamzorg?

De kraamverzorgende assisteert tijdens de bevalling de verloskundige. Verder zal zij jullie begeleiden tijdens de kraamperiode. Ze geeft advies over hoe het kindje te verzorgen, controleert de moeder en adviseert bij borst- en flesvoeding. Daarnaast zal zij ook ondersteuning bieden bij de huishouding waardoor er ook voldoende rust en regelmaat is voor de partner en evt. broertjes/zusjes.

Zwangerschapsverlof

Als je zwanger bent heb je recht op zwangerschapsverlof. Hoe kun je zwangerschapsverlof goed regelen?

Volgens de wet ben je verplicht je werkgever tenminste 3 weken voor de uitgerekende datum op de hoogte te stellen van de zwangerschap. Maar je kunt je voorstellen dat het voor de werkgever prettiger is dit eerder te weten zodat hij je vervanging kan regelen. Iedere zwangere werknemer heeft recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Je kunt vanaf 34 weken met zwangerschapsverlof gaan, dus 6 weken van te voren. Met 36 weken zwangerschap “moet” je met verlof gaan. Na de bevalling heb je recht op minimaal 10 weken verlof, ook als de baby later geboren wordt.

Zwanger en ondernemer?

Ben je zwanger én ben je zelfstandig ondernemer dan heb je recht op een ZEZ uitkering van het UWV, naast een eventuele arbeidsongeschiktheidsverzekering die uitkeert.

Voor het aanvragen van zwangerschapsverlof of een ZEZ uitkering heb je een zwangerschapsverklaring nodig. Deze krijg je van ons tussen 14 en 16 weken zwangerschap.

Zwangerschapsverlof partner

Vanaf 1 januari 2019 hebben partners recht op 5 dagen doorbetaald verlof na de geboorte van jullie kindje.

© Verloskundige praktijk Venray 2023
Created by