Praktijk: 06 22 72 29 96

Lactatiekundige

Een lactatiekundige is gespecialiseerd in de begeleiding bij borstvoeding wanneer het niet verloopt zoals je had gehoopt. Meestal wordt een lactatiekundige geraadpleegd in of kort na de kraamperiode. In eerste instantie begeleiden wij je samen met de kraamverzorgende bij het geven van borstvoeding. Is het echter zo dat professionele hulp gewenst is voor de begeleiding van borstvoeding dan zullen wij je adviseren om contact op te nemen met een lactatiekundige.

Ze kan je begeleiden in situaties als:

  • pijn bij het voeden
  • vragen of problemen bij het aanleggen
  • een onrustige of prikkelbare baby
  • vragen over kolven
  • te veel of te weinig melk
  • borstontsteking
  • tepelkloven die niet genezen
  • een te vroeg geboren baby
  • borstvoeding bij een tweeling

Lactatiekundig consult

Voor een eerste advies of begeleiding op afstand waarbij geen observatie nodig is, is een telefonisch consult wellicht voldoende. Voor het observeren van voeding en beoordelen van de gehele situatie kan een lactatiekundige voor een consult bij je aan huis komen. Tijdens het consult wordt de borstvoedingssituatie bekeken, advies gegeven en kan er samen met jou een plan worden opgesteld dat afgestemd is op de wensen en behoeften van jou en je kind. In navolging op een consult aan huis vindt er nog een telefonische nazorg plaats waarbij de begeleiding rondom de borstvoeding verder loopt met aangepaste tips en adviezen.

Vergoeding lactatiekundige zorgverzekering

De meeste zorgverzekeraars vergoeden (deels) lactatiekundige zorg uit de aanvullende pakketten. Kijk bij je eigen polis na of je een vergoeding ontvangt. Voorwaarde voor vergoeden van lactatiekundige zorg is dat de lactatiekundige een erkend International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC) is en is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (NVL). Soms kan ook een verwijzing van een verloskundige noodzakelijk zijn, deze verzorgen wij uiteraard voor je mocht verzekering dit vragen. Voor meer informatie kun je kijken op de website van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen.

Samenwerking lactatiekundige.

Wij werken samen met Annelies van de Heuij, IBCLC lactatiekundige. Zij verzorgt bij ons in de praktijk de voorlichtingsavond over het geven van borstvoeding. Deze avond wordt 1x in de 6 weken georganiseerd van 18.30-21.00u. Op onze Facebookpagina en op de praktijk vind je de data terug wanneer ze worden georganiseerd. Verder vind je op de website van Annelies terug wat ze je kan bieden en ook de tarieven voor eventueel een lactatiekundig consult aan huis.

© Verloskundige praktijk Venray 2023
Created by