Praktijk: 06 22 72 29 96

Emoties tijdens en na de zwangerschap

De hormonale veranderingen in je lijf kunnen je emoties ook veranderen. Naast het feit dat je lichaam verandert, verandert er ook veel in je leven. Je komt voor keuzes te staan, onzekerheden, maar ook krijg je de verantwoordelijkheid voor het zorgen van een kindje. Dit kan stemmingswisselingen geven.

Stemmingswisselingen tijdens zwangerschap

Het allerbelangrijkste om te weten is dat je stemmingswisselingen mag hebben. Dit hoort tot op zekere hoogte bij de zwangerschap en ook in de periode na de bevalling. Als je accepteert dat de "moodswings" erbij horen, wordt het makkelijker om het te relativeren. Je kunt samen met je partner bespreken hoe je het beste met deze stemmingswisselingen om kunt gaan. Dit kun je door bijvoorbeeld door wat rustiger aan te doen en proberen stress te voorkomen of te verminderen. Zorg dat je regelmatig kunt ontspannen, iets leuks samen met elkaar/je gezin onderneemt. Probeer tijdig alles klaar te hebben voor de baby zodat dit geen druk oplevert aan het einde van je zwangerschap.

Emoties na de zwangerschap

Na de bevalling wordt er vaak gezegd dat je op een “roze” wolk zit. Jullie zijn ouders geworden, je wil vol trots je kindje laten zien, je “moet” gelukkig zijn. Toch is deze tijd vaak een intensieve tijd. Je kunt onzeker zijn, meestal slaap je slechter, de voedingsmomenten van de baby kunnen veel energie vragen, de verwerking van de bevalling vraagt aandacht en door de hormonen kan ook je stemming anders zijn. Dit alles kan ervoor zorgen dat je last kunt hebben van de kraamtranen. Ook dit mag erbij horen. Je hebt vaak een paar dagen nodig voordat je je weer beter voelt, bespreek deze gevoelens met ons en je kraamverzorgende. Wij ondersteunen je hier graag bij. Soms kan het zijn dat de neerslachtige gevoelens aanhouden, zowel in de zwangerschap of in de periode na de bevalling. Het is mogelijk dat je dan wat extra begeleiding nodig hebt van bijvoorbeeld je huisarts of misschien een psycholoog. Een aantal gesprekken kan voor rust en balans zorgen zodat je je weer beter voelt. In onze praktijk werken wij samen met Ellen Geleijnse, eerstelijns- en GZ psycholoog.

© Verloskundige praktijk Venray 2022
Created by