Voorbereiding

Kraamzorg
Na de tweede controle adviseren wij om kraamzorg te regelen. Het beste is om dit vóór de 16 weken zwangerschap geregeld te hebben. Soms ben je vrij om zelf een kraambureau te zoeken en soms gaat dit via je zorgverzekeraar. In de polis van je verzekering staat hoe dit bij jou zorgverzekeraar geregeld is en hoe de kraamzorg vergoed wordt.

De kraamverzorgende zal bij een thuisbevalling en een poliklinische bevalling (verplaatste thuisbevalling in het ziekenhuis) ons assisteren. Zij komt in het kraambed gedurende acht dagen een aantal uren per dag bij je thuis. Hoeveel dagen en uren is afhankelijk van je zorgverzekering en wat je zelf graag wil (binnen de maximale uren).

De basistaken van de kraamverzorgende zijn assistentie bij de bevalling, de lichamelijke verzorging en controle van moeder en kind, het geven van voorlichting, instructie en advies, observeren en signaleren, waarborgen van hygiëne en ondersteuning bij of tijdelijk overnemen van huishoudelijke taken. Bij bijzonderheden neemt de kraamverzorgende altijd contact met ons op.

Zwangeren uit de gemeente Venray kunnen zich aanmelden bij:

Zwangeren uit Overloon, Vierlingsbeek, Holthees en Maashees kunnen zich aanmelden bij:

Erkenning
Als je niet getrouwd bent dient je partner de baby te erkennen. Hierdoor krijgt de partner ook juridische rechten en plichten. Tevens kan aangegeven worden welke achternaam het kind gaat krijgen. Om de baby te erkennen zul je samen met je partner naar het gemeentehuis moeten gaan. De moeder moet namelijk voor erkenning altijd toestemming geven. Erkennen kan op drie momenten: voor de geboorte, tijdens de geboorteaangifte of na de geboorteaangifte. We raden aan dit op tijd in de zwangerschap te regelen.

Ben je getrouwd, dan zal de wettige echtgenoot de erkende vader worden van het kind. Dit gebeurt vanzelf en hoeft niet geregeld te worden.

Samen beslissen jullie over de achternaam van het kind. Volgende kinderen krijgen automatisch dezelfde achternaam.