Bekkenbodemspieren

Bekkenbodemspieren

Tijdens de zwangerschap en de bevalling worden de bekkenbodemspieren door hormonen slapper en worden ze flink opgerekt. Het is belangrijk na de bevalling deze spieren weer krachtig te laten worden door oefeningen. Een verminderde functie van deze spieren kan zich onder meer uiten in het moeite hebben met het ophouden van urine, ontlasting en/of windjes.

Bekkenbodemoefeningen kunnen een gunstige invloed hebben op het functioneren van deze spieren. Deze oefeningen zijn bedoeld om je op weg te helpen om de bekkenbodemspieren weer op de juiste manier in te schakelen bij de dagelijkse activiteiten.

Het bekken 

Het bekken bestaat uit een ring van botstructuren, die met elkaar verbonden zijn door gewrichtsbanden. Hierbinnen liggen de blaas, baarmoeder en darmen, die ondersteund worden door de bekkenbodemspieren. De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken. De functies van de bekkenbodem zijn:

  • Het dragen van en steun geven aan de buikorganen (de blaas, de endeldarm en bij vrouwen de baarmoeder).
  • Het openen en afsluiten van de bekkenuitgang.
  • Het bijdragen aan de stabiliteit van het bekken.

Bij vrouwen die tijdens de bevalling zijn ingescheurd waarbij de kringspier is geraakt hebben een grotere kans op incontinentieklachten van urine en ontlasting. Naast het adequaat hechten is het van groot belang dat vanaf de eerste week na de bevalling de bekkenbodemoefeningen worden opgestart en 6 weken na de bevalling contact op te nemen met een bekkenbodemtherapeut.

Naast het volgen van een zwangerschapcursus als zwangerschapsfitness (obv fysiotherapeut), zwangerschapsgym en/of yoga waarbij je bewust wordt hoe je je bekkenbodemspieren kunt gebruiken zal ook de kraamverzorgende en de verloskundige je in het kraambed voorlichting geven over het belang van de bekkenbodemoefeningen.

In Venray heeft Femke Wismans haar opleiding tot bekkenbodemtherapeut bijna afgerond. Zij is al werkzaam als fysiotherapeut. Hieronder vind je voorlichting over wat zij voor je kan betekenen.

patiëntenvoorlichting totaalruptuur