Waar bevallen

Wanneer je gaat bevallen is het belangrijk dat je een omgeving bent waar jij en je partner zich het meeste op het gemak en veilig voelen. Wij begeleiden bevallingen thuis en in het ziekenhuis. Je kunt deze keuze in de loop van de zwangerschap bij ons aangeven. Wij werken samen met zowel het Maasziekenhuis te Boxmeer/Beugen als het VieCuri Medisch Centrum te Venlo.

Thuis
Wanneer de bevalling begint, komen we bij je thuis kijken hoe het gaat en hoe ver de ontsluiting is. In overleg met jou en je partner bekijken we hoe we jullie verder gaan begeleiden. Afhankelijk van de ontsluiting kan het zijn dat wij nog even weggaan. Indien je al verder gevorderd bent met de ontsluiting, gaan we niet meer weg en zorgen we dat alle spullen voor de bevalling worden klaargezet en bellen we de kraamzorg.

In het ziekenhuis
Ook als je kiest voor een poliklinische bevalling komen wij altijd eerst bij je thuis om te kijken hoever de bevalling is gevorderd. Afhankelijk van of het je eerste of tweede kind is beslissen we samen wanneer we naar het ziekenhuis gaan.

Ook in het ziekenhuis worden we geassisteerd door een kraamverzorgende. Indien alles goed gaat, kun je ongeveer twee uur na de bevalling weer naar huis samen met de baby. De kraamverzorgende gaat dan met je mee. Afhankelijk of je ’s nachts of overdag bevalt zal zij met je afspreken hoe de zorg thuis verder gaat.

Voor een poliklinische bevalling moet je bij sommige zorgverzekeraars een eigen bijdrage betalen. Vraag even bij je zorgverzekeraar na hoe je hiervoor verzekerd bent en wat eventueel de eigen bijdrage is. Wanneer je een medische indicatie hebt om in het ziekenhuis te bevallen, wordt dit volledig door de zorgverzekeraar vergoed.

Kraamkamer
Ongeacht of je thuis of in het ziekenhuis gaat bevallen, is het belangrijk om onderstaande spullen klaar te hebben staan.

 • Kraampakket (Laat alles in de doos zitten zoals deze aangeleverd werd, dit voorkomt onnodig zoeken.)
 • Strijkplank (om onze spullen op kwijt te kunnen)
 • 2 Emmers met grote grijze vuilniszak (1 voor afval, 1 voor vuile was)
 • Bed stabiel omhoog gezet tot een matrashoogte van minimaal 70 cm. Klossen zijn eventueel te leen bij de Groene Kruis winkel te Venray. Ook wanneer je niet thuis bevalt, dient het bed op klossen te staan.
 • Op het matras aan de linkerkant (gezien vanaf het voeteneinde) van het bed, moet van hoofd- tot voeteneinde een plastic zeil liggen of een matrasbeschermer. Dit is te koop bij de Groene Kruis winkel of Hema.
 • Sterke lamp i.v.m. eventueel hechten.
 • Verloskundige map je boekje en zwangerschapskaart
 • 2 babymutsjes
 • Zorg dat de kraam- en babykamer verwarmd kan worden (ongeveer 21 graden Celcius)
 • “vluchtkoffertje” met schoon ondergoed, een “bevalshirt”, schone pyjama, toiletspullen, eventueel wat leesmateriaal, kleertjes, mutsje en jasje voor de baby. Neem voor het vervoer van de baby altijd een autostoeltje (geen reiswieg) mee. Wanneer je in het Maasziekenhuis gaat bevallen en je een nachtje moet blijven, mag de vader ook blijven. Denk in dat geval dus ook aan spullen voor hem.
 • Fototoestel met voldoende rolletjes c.q. ruimte op de geheugenkaart en voldoende batterijen c.q. volle accu.
 • 2 Coldpacks of iets dergelijks, klaar in de vriezer. Deze kunnen veel verlichting geven bij bijvoorbeeld pijnlijke hechtingen.

Vervroegde inzet kraamzorg

Bij vervroegde inzet kraamzorg, ook wel partusassistentie genoemd (VIP) heb je de mogelijkheid om al in een vroeg stadium tijdens je bevalling ondersteuning te krijgen van een speciaal opgeleide kraamverzorgende. De kraamverzorgende biedt je vooral emotionele ondersteuning tijdens je bevalling. Dit gebeurt door rustig en aandachtig aanwezig te zijn of om je te helpen op een positieve manier de weeën op te vangen. Een veilige ontspannende omgeving bevordert het normale verloop van de bevalling. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat continue begeleiding van de barende vrouw de kans op medisch ingrijpen verkleind.

Deze VIP-uren worden ook door je zorgverzekeraar vergoed. Deze VIP-uren staan los van de kraamzorguren en gaan dus niet af van de gewone zorguren. Wij zullen samen met jou en je partner overleggen of jullie hier behoefte aan hebben en wij bellen dan de kraamzorg om deze uren in te zetten. Deze VIP kraamzorg is ook mogelijk in het ziekenhuis en bied je de mogelijkheid om ook eerder naar het ziekenhuis te gaan.

Tip: Zorg dat alles rond 37 weken in orde is.