Begin van de bevalling

Tussen 37 en 42 weken zwangerschap mag je onder begeleiding van de verloskundige bevallen. Voor de bevalling zich aankondigt kan het zijn dat de baarmoeder aan het voorbereiden is door zich onregelmatig samen te trekken; de zogenaamde oefenweeën. Deze oefenweeën maken de baarmoeder en baarmoedermond rijp voor de bevalling. Ze zorgen niet voor ontsluiting. Door de activiteit van de baarmoeder kan het zijn dat je een slijmprop met wat bloed verliest. Dit kan geen kwaad. Het zegt ook niets over het tijdstip van bevallen. Als de bevalling uitblijft, maakt het lichaam een nieuwe slijmprop aan.

Er zijn verschillende manieren waarop de bevalling kan beginnen.

Weeën
Weeën zijn steeds terugkerende, pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder die ervoor zorgen dat de baarmoedermond zich opent. De buik wordt hierbij heel hard. Je kunt de pijn van de weeën voelen in de (onder)buik, de (onder)rug en soms ook in de bovenbenen. Aan het begin van de bevalling kunnen de weeën onregelmatig zijn en zeurende onderbuikspijn geven. Naarmate de bevalling doorzet komen de weeën regelmatig en worden ze pijnlijker. Goede ontsluitingsweeën komen met regelmaat om de paar minuten terug en houden een minuut aan. De weeën kunnen het beste hun werk doen wanneer je een rustige plek opzoekt. Warmte werkt ontspannend en kan helpen bij het opvangen van de weeën (een warme kruik, warme douche of warm bad).

Hoe pijnlijk de weeën zullen zijn is niet te voorspellen. Iedere barende ervaart dat op haar eigen manier. Weeën doen pijn doordat de baarmoeder samentrekt en door de druk van het hoofdje de baarmoedermond wordt geopend. Soms kan het gebeuren dat de pijn niet meer dragelijk is. Het is dan in overleg mogelijk om pijnstilling te krijgen. Dit kan niet thuis, maar zal in het ziekenhuis gebeuren. Meer informatie over pijnstilling kunnen we je altijd geven tijdens het spreekuur.

Het breken van de vliezen
Bij 10% van de vrouwen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Het breken van de vliezen moet ervoor zorgen dat het lichaam een signaal krijgt om weeën te maken. Vruchtwater ruikt zoetig en het verlies ervan valt niet op te houden. Het kan zijn dat je ineens een hele plons vruchtwater verliest, maar het kan ook gebeuren dat dit geleidelijk gaat met kleine beetjes (scheutjes).

De kleur van vruchtwater is normaal gesproken helder: kleurloos, wittig of roze, soms met witte vlokjes erin. Zo lang de vliezen nog niet gebroken zijn, vormen zij een beschermlaag tussen je kindje en de buitenwereld. Als de vliezen breken is deze bescherming verdwenen.

Vooraf weten we niet hoe lang het duurt voordat het kind geboren wordt na het breken van de vliezen. Volg daarom de volgende adviezen op na het breken van de vliezen:

  • Ga niet meer in bad, douchen kan geen kwaad
  • Gebruik geen zeep om jezelf van onderen te wassen
  • Gebruik geen tampons, maar kraamverband en verschoon dit regelmatig
  • Je mag geen gemeenschap meer hebben.

Wanneer je vliezen 24 uur gebroken zijn en de bevalling zich nog niet verder aankondigt, zul je voor extra controles naar het ziekenhuis gaan. De zorg wordt dan door de gynaecoloog overgenomen en je mag niet meer thuis bevallen.

Bedenk eventueel van tevoren wat je wensen en verwachtingen zijn van een bevalling en maak deze bespreekbaar bij ons. Je zou een geboorteplan kunnen maken waarin je bepaalde dingen aangeeft waar wij of eventueel de verloskundigen van het ziekenhuis rekening mee kunnen houden. Meer informatie hierover vind je op de website van de beroepsgroep van verloskundigen: www. knovzwanger.nl.